{ "title": "Anüste Kaşıntı ve Yanma", "image": "https://www.anus.gen.tr/images/anuste-kasinti-ve-yanma.jpg", "date": "21.01.2024 09:26:44", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Anüste Kaşıntı ve Yanma, günümüzde birçok insanın karşılaştığı rahatsız edici bir durumdur. Günlük hayatın aksamasına hatta kişinin sosyal hayatının sıkıntıya uğramasına sebep olan bir rahatsızlıktır. Anüste yanma ve kaşıntının birçok sebebi olabilir. Bunlar genellikle oturma bozuklukları veya beslenme ile alakalı olabileceği gibi bazı enfeksiyonlara bağlı olarak da gelişebilir. Kişisel hijyenin ve temizliğin de önemli olduğu bu durumlarda semptomatik tedaviler genellikle tedavi edici olarak işe yarar.

Anüste Kaşıntı ve Yanma Sebepleri Nelerdir?

Hemoroid (Basur): Genellikle sürekli oturarak çalışan kişilerde görülen bir hastalıktır. Anüs bölgesinde meme benzeri el ile hissedilebilen et çıkıntıları ile kendini belli eder. Tedavi edilmez ise anüste kaşıntı yanma hatta dışkılama sonrasında şiddetli ağrı ve kanama görülebilir. Hemoroidin ilk safhalarında harici yöntemler ile tedavi edilmesi mümkün iken ilerlemesi halinde cerrahi müdahale gerekebilir. Hemoroid özellikle normal yolla doğum yapan kadınlarda ya da sürekli kabızlık yaşayan insanlarda daha sık rastlanan bir hastalıktır.

Mantar Enfeksiyonları: Mantar oluşumuna bağlı olarak gelişebilen bir durumdur. Anüste kaşıntı ve yanmanın yanında ekşi kokulu peynir benzeri akıntılara ve beyaz renk oluşumlarına sebep olur. Tedavisi oral yoldan ve bölgesel olarak antifungal ilaçlar ile yapılır. Mantar enfeksiyonları genellikle tekrarlayabilen hastalıklardır. Bölgesel ph'a dikkat etmek ve hijyene önem vermek gerekir.

Mayasıl: Mantar enfeksiyonlarına benzeyen bir hastalıktır. Anüs civarında aşırı kuruma pullanma kötü kokulu akıntılar ile kendini gösterir. Aşırı yanma ve kaşıntıya sebep olur. Tedavisi bölgesel olarak yapılır.

Yeterli Hijyen Sağlanmaması: Anüs bölgesinde oluşan aşırı kaşıntı ve yanma durumu bazen sadece hijyen sorunları sebebi ile de gelişebilir. Özellikle bölgenin tüylü kalması ya da yanlış epilasyon yöntemleri kaşıntı ve yanmaya sebep olabilir. Anüs bölgesinin nemli bırakılması hem birçok enfeksiyona davetiye çıkaracak hem de kaşıntı ve yanmaya sebep olacaktır. Uygun temizleme ürünleri ile her tuvalet sonrası temizliğin yapılması şarttır.

Anüste kaşıntı ve yanma, kısa vadede gereken hijyen ve temizlik sağlanırsa ortadan kalkabilen bir durumdur. Uzun süre devam eden kaşıntı ve yanma problemleri için mutlaka bir genel cerrahi uzmanına başvurmakta fayda vardır. Cinsel yolla bulaşabilen birçok hastalığın da belirtileri arasında anüste yanma ve kaşıntı sayılabileceği için riske atmamakta fayda vardır.
" } ] }